Helaas kunnen kinderen niet met behulp van een behandeling genezen worden van het syndroom van West. De behandeling is volledig gericht op het verminderen van de aanvallen en voorkomen van te grote schade aan zowel de hersenen als de ontwikkeling in het algemeen. De meest gebruikte behandeling in Nederland is een prednisonkuur, dat de aanvallen vrij effectief kan verminderen. Ook injecties met het hormoon ACTH waren tot voor kort gangbaar, maar dit medicijn is steeds minder goed verkrijgbaar en daarom tegenwoordig een minder populaire behandelmethode voor het syndroom van West.

Effectiviteit behandeling syndroom van West

De effectiviteit van verschillende medicijnen kan sterk verschillen per kind. Het is daarom in eerste instantie een kwestie van veel testen welke combinatie het beste werkt voor het kind. Over het algemeen wordt prednison gedurende een kuur gegeven en wordt gebruik gemaakt van verschillende anti-epileptica. Dit kunnen onder meer vigabatrine, valproaat, lamotrigine en felmabaat zijn, hoewel dit verschilt per kind.

Het meest belangrijke van de behandeling is het onderdrukken van de salaamkrampen. Gebleken is dat de salaamkrampen een zeer negatieve invloed hebben op de ontwikkeling. Iedere aanval die voorkomen kan worden voorkomt extra schade. In enkele gevallen kan er bovendien geopereerd worden om het syndroom te behandelen, hoewel dit niet gebruikelijk is.

Ketogeen dieet bij behandeling syndroom van West

Gebleken is dat het zogenaamde ketogeen dieet een positieve invloed heeft op het verloop van het syndroom van West. Het ketogeen dieet is een dieet dat bestaat uit weinig suikers en veel vetten. Dit zijn de goede vetten die niet direct negatieve bijwerkingen hebben voor het lichaam van het kind. Ook de effectiviteit van het ketogeen dieet kan sterk verschillen per kind. Dit hangt onder meer samen met de oorzaak van het syndroom, dat sterk kan verschillen per kind en soms zelfs niet duidelijk is.

Helaas is het vaak niet mogelijk om de aanvallen volledig te stoppen.

Bijwerkingen behandeling syndroom van West

Alhoewel de behandeling van het syndroom van West noodzakelijk is om verdere schade te voorkomen, is dit niet zonder risico’s of bijwerkingen. In eigenlijk alle gevallen geldt: Hoe hoger de dosis van de medicatie, hoe hoger de kans op bijwerkingen. Vigabatrine, op de markt gebracht als Sabril, heeft bijvoorbeeld vermoeidheid, slaperigheid en afname van het gezichtsveld als typische bijwerkingen.

De typische bijwerkingen van ACTH en predisolon zijn bijvoorbeeld gebrek aan motivatie, emotie en/of hogere kans op infecties. In dit artikel worden niet alle bijwerkingen opgesomd, maar op deze website: https://www.zobegaafd.nl/syndroom-van-west/#Behandelmethoden-tegen-het-Syndroom-van-West staat een uitgebreide lijst met alle bijwerkingen van de medicijnen vigabatrine, ACTH en predisolon.