Wat zijn burn out symptomen?

We mogen niet onderschatten welke enorme druk het dagelijks leven soms op ons legt. Niet alleen binnen onze persoonlijke situatie, maar ook op het werk krijgen we zeer vaak af te rekenen met situaties die ons tot het uiterste drijven. Op zich is dat niet zo erg wanneer dat één keer gebeurt, maar bijvoorbeeld een aanhoudend hoge werkdruk zou er in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat het eens teveel wordt. Wanneer dat het geval is bestaat het risico dat je geconfronteerd zal worden met burn out symptomen. Voor deze symptomen geldt dat ze afhankelijk van de persoon in kwestie over een sterk verschillend karakter kunnen beschikken. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan is het doornemen van de onderstaande informatie zeker interessant!

Hoe ontstaat een burn out? 

De manier waarop een burn out tot stand komt kan in de praktijk aardig verschillen. Wel is het altijd zo dat er sprake is van een bepaalde trigger. Het kan hierbij gaan om een sluimerende trigger die langzaam maar zeker vat krijgt op je leven, maar het is ook mogelijk dat er sprake is van een plotse gebeurtenis die je in de richting van een burn out duwt. Een klassiek voorbeeld hiervan is het overlijden van een dierbaar persoon. In het bijzonder wanneer een naast familielid of bijvoorbeeld een goede vriend kom te overlijden zal je kunnen vaststellen dat dit niet zelden kan leiden tot een intense reactie. De kans is groot dat er dan burn out symptomen zullen ontstaan.

Zijn burn out symptomen altijd hetzelfde? 

Een groot misverstand is dat burn out symptomen altijd en bij iedereen hetzelfde zijn. Enkele vaak voorkomende klachten waar je in dit geval mee kan worden geconfronteerd zijn de volgende:

  • Moeheid, maar tegelijkertijd ook slaapproblemen;
  • Prikkelbaarheid en concentratieproblemen;
  • Het gevoel geen grip meer te hebben op de situatie;
  • Niet meer kunnen voldoen aan je dagelijkse verplichtingen; 

Let op, vaak dien je minimaal zes maanden of langer met deze burn out symptomen geconfronteerd te worden voordat er echt wordt  gesproken over deze aandoening. Mensen die ermee worden geconfronteerd kunnen ook andere lichamelijke uitwerkingen ondervinden. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan hoofdpijn en duizeligheid, pijn op de borst, hartklopping evenals maag- en darmklachten. Dit maakt meteen duidelijk dat een burn out zich soms anders laat voelen. 

Wat kan je doen tegen een burn out?

Wil jij graag verlost zijn van je burn out symptomen? Dan is het van belang om ervoor te kiezen om de burn out in de kern te bestrijden. Om dit te kunnen doen zal je een volledig proces moeten doorlopen. In eerste instantie zal je namelijk moeten accepteren dat er sprake is van een probleem. Hier begint het bij de meeste mensen al. Dat onder ogen durven zien is niet eenvoudig. Wanneer je dit voor jezelf hebt uitgemaakt kom het vervolg en dat is wellicht nog moeilijker. Nu dien je er namelijk voor te zorgen dat de oorzaak van het probleem wordt weggenomen. Is je job echt te stresserend of haal je er geen voldoening uit? Durf dan te kiezen voor verandering. Enkel en alleen door de oorzaak van je problemen aan te pakken kan je een burn out echt overwinnen. Hulp nodig bij het overwinnen van een burn out? Ga dan naar de website van Charlotte Labee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *