Wat is neurofeedback?

Om antwoord te geven op de vraag “wat is neurofeedback?” moet je kijken naar de methode, de behandeling en de klachten waarvoor men naar neurofeedback zoekt. Dit artikel is een introductie op het onderwerp en zal je een beeld geven van hoe de behandeling eruit ziet. Allereerst is het goed om te weten dat deze techniek al in de jaren 70 ontwikkeld is in Amerika. Bij sommige mensen is dit beter bekend onder de naam EEG-biofeedback. De afkorting EEG komt je vast bekend voor, dit staat voor elektro-encefalografie. Dit is het onderzoek naar hersenactiviteiten waarbij de meting zo’n krabbel lijn geeft. Dit zijn de vertaalde hersengolven naar een lijn. Tegenwoordig werkt neurofeedback op een vergelijkbare manier, maar door middel van de moderne computers kan deze therapie beter ingezet worden. 

Hoe ziet neurofeedback therapie eruit?

Neurofeedback therapie ziet er heel ingewikkeld uit. Je krijgt op je hoofd elektroden, soms zijn dit losse elektroden en soms is dit een soort badmuts of helm. Het is in ieder geval altijd een uitwendige behandeling. De elektroden gaan je hersenactiviteit op basis van je hersengolven meten. Ze zijn verbonden met een computer die op basis van de hersengolven een beeld of geluid zal geven. Hoewel de techniek zeer complex is, merk je er als persoon die de therapie volgt, weinig van. Jij ziet op een scherm bijvoorbeeld een leuk filmpje, of je hoort een geluidje. Ook voor kinderen is deze therapie toepasbaar. Denk aan kinderen met ADHD, ADD, autisme, NLD en dyslexie. Doordat je alleen maar naar een scherm hoeft te kijken en je hersenen door de feedback zichzelf kunnen verbeteren, is deze therapie voor vrijwel iedereen geschikt. In een intakegesprek kom je erachter hoe jouw behandeling eruit zal zien en zal je antwoord krijgen op jouw vraag: wat is neurofeedback? 

Conditionering van je brein

Doordat het brein een soort computer is, kun je deze herprogrammeren. Je kunt dit onbewust doen met conditionering. Jouw hersengolven worden gemeten en goede patronen worden beloond en slechte worden bestraft. Nu moet je niet denken aan een stroomstoot of andere straf, je hersenen vinden het al reden genoeg om zich aan te passen als een leuk filmpje daarna weer verder speelt. Je hoeft dus niet na te denken en ook niet bang te zijn dat de therapie te moeilijk voor jou is. Wat is neurofeedback? Het is een prettige en zelfs leuke therapie.

Wat is neurofeedback en de bijbehorende klachtenbehandeling?

Afhankelijk van je klachten, zoals concentratieproblemen, slaapproblemen of leerproblemen, zal een behandeling gekozen worden. Ook voor autisme, angststoornissen en epilepsie zijn behandelingen mogelijk. Daarnaast kan de therapie een oplossing bieden voor klachten die niet ‘hard wired’ in je brein zitten, maar die een gevolg zijn van factoren van buitenaf. Stress, een burn-out, overprikkeld zijn, dit zijn allemaal mentale klachten die op de een of andere manier in je hersenen zitten. Zelfs mensen met mentale klachten van fysieke problemen, zoals een hersenschudding, kunnen baat hebben bij neurofeedback therapie. Je weet nu het antwoord op de vraag “Wat is neurofeedback?”, maar wat is de volgende stap? Loop jij met klachten rond, dan is een adviesgesprek voeren over neurofeedback het zeker waard. Er zijn al duizenden mensen die hiervan profiteren en voor tal van klachten een oplossing hebben gevonden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *