Wat is palliatieve terminale zorg?

Als een persoon begint aan het laatste stukje van zijn leven, omdat deze persoon terminaal ziek is, kan die persoon palliatieve terminale zorg krijgen. Een team van gespecialiseerde zorgverleners probeert er dan voor te zorgen dat de patiënt zo min mogelijk lijdt en het leven op een goede manier af kan ronden.

 

Als iemand terminaal ziek is, betekent dit dat deze persoon niet meer kan genezen. Het betekent ook dat de persoon waarschijnlijk binnen relatief korte tijd zal komen te overlijden. Je kunt je voorstellen dat, wanneer een persoon het nieuws krijgt terminaal te zijn, dat een flinke kap is voor deze persoon. Goede zorg en steun is dan enorm belangrijk. Zorgservice Brabant kan je hierbij helpen. Zo helpen de zorgverleners je met het maken van plannen en nemen je de zorg voor de patiënt uit handen. De zorg die de patiënt dan krijgt, heet palliatieve terminale zorg.

Het stervensproces

Een paar dagen voor het sterven, maar iemand lichamelijke en geestelijke veranderingen door die de dood aankondigen. Niet bij iedereen zijn die veranderingen even sterk. Ze komen ook niet altijd bij iedereen voor en bij iedereen kunnen die veranderingen enigszins verschillen. Wel zijn er een paar veranderingen die vaak voorkomen:

 

 • Minder behoefte aan eten en drinken
 • Urineverlies
 • Verandering in de ademhaling
 • Bewustzijnsverandering, onrust en verwardheid
 • Koorts en/of hevig zweten
 • Minder goed kunnen horen of zien
 • Verstoord slaapritme
 • Angstgevoelens
 • Verandering van de kleur van de huid

 

Het lichaam gaat heel geleidelijk dood. De lichaamsfunctie verminderen stap voor stap, de organen stoppen een voor een met werken. Dit proces kan heel snel en kort gaan, maar het kan ook een aantal dagen duren. Uiteindelijk stoppen alle lichaamsfuncties ermee. Voor iemand die erg ziek is, kunnen deze laatste dagen een ware marteling zijn. Patiënten ervaren veel pijn, maar hebben niet de energie meer om ertegen te vechten. Door de juiste zorg kan dit lijden voorkomen en tegengegaan worden.

Palliatieve sedatie

Wanneer een patiënt veel pijn ervaart en nog maar kort te leven heeft, kan er voor palliatieve sedatie gekozen worden. Dit wordt door de arts toegediend, het zijn medicijnen die het bewustzijn verlagen. Afhankelijk van de dosering die nodig is om klachten te verlichten, wordt de patiënt slaperig, of valt deze in een slaap waaruit hij meestal niet meer uit zichzelf ontwaakt. Palliatieve sedatie mag alleen worden toegepast als het niet lukt om de klachten op een andere manier te verminderen. Palliatieve sedatie zorgt voor een vredig heen gaan, vanwege de afwezigheid van pijn, maar het versnelt het sterven niet. 

Hulp bij het sterven

Het kan zijn dat je klaar bent met leven in jouw situatie. Misschien ben bijvoorbeeld je ernstig ziek en is er geen vooruitzicht op verbetering. Je kunt dan kiezen voor palliatieve sedatie, maar het kan ook zijn dat je de dood wilt versnellen. Het is verstandig om dit eerst met je naasten te bespreken. Vervolgens ga je in overleg met je huisarts, er zijn verschillende mogelijkheden om het sterven te versnellen.

 

 • Afzien van behandeling
 • Stoppen met medicijnen
 • Stoppen met eten en drinken
 • Euthanasie
 • Hulp bij zelfdoding

 

niet al deze dingen, zoals euthanasie en hulp bij zelfdoding, zijn altijd mogelijk. Daarom is een goed gesprek met de huisarts en naasten noodzakelijk. Zo kun je op zoek naar een passend einde voor jouw leven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *