Het beste mondwater tegen tandvleesontsteking

Je mond is een broedplaats van verschillende bacteriën. Door mondwater te gebruiken krijg je dus niet alleen een slechte adem, maar dood je ook alle verkeerde bacteriën die in je mond zitten. Maar wat doet mondwater nu eigenlijk? En hoe verstandig is het om je mond te spoelen met mondwater, zeker wanneer je al een tandvleesontsteking hebt? Hieronder lees je de uitleg!

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Wanneer je tandvlees is ontstoken, gaat het vooral om de rand waar het vlees ophoudt en de tand zichtbaar wordt. Normaliter is de kleur van gezond tandvlees roze. Maar wanneer het ontstoken is, ziet de kleur er al snel roder uit. Daarbij zijn er ook zwellingen te vinden en bloedingen bij het tandenpoetsen. De vuistregel waar je aan vast mag houden is: gezond tandvlees bloed nooit!

Maar nu weten we nog steeds niet hoe de ontsteking nou ontstaat. De boosdoener in dit verhaal is tandplak. Dit is een zacht, kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa op het gebit. Dit bestaat uit veel bacteriën die ontsteking in de rand van het tandvlees veroorzaken.

Tandvleesontsteking… en nu?

Ontstoken tandvlees spoelen is een goede manier om te genezen, maar ook om te voorkomen. Een goede mondhygiëne is misschien cliché, maar zeker niet minder effectief. De mond goed schoonhouden is zeker van belang. Hiervoor kun je het volgende gebruiken: (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde of floss, ragers en/of tandschraper.

En niet te vergeten: mondwater! Met goed mondspoelmiddel kun je namelijk vervelende mondkwaaltjes bestrijden én voorkomen. Het aanbod in mondwater is tegenwoordig ook weer oneindig. Om jou te helpen bij het maken van jouw keuzen, staan hieronder een aantal op een rijtje:

  • Periotherapy: Dit is wereldwijd een populaire variant op het gebied van mondwater. Het bevat geen agressieve stoffen en zorgt voor preventieve bescherming, maar ook genezing.
  • Oxyfresh Lemon Mint: Deze variant maakt gebruikt van onder meer aloë vera, zink en actief zuurstof. Dit laatste helpt erg goed bij het bestrijden van stinkende bacteriën in de mond. Ook dit mondwater bevat geen schadelijke stoffen.
  • Desert Essence Tea Tree Oil: Deze variant van mondwater is vooral ontsteking remmend, maar kan ook goed gebruikt worden wanneer de ontsteking weg is. De olie is niet bijtend en heeft ook geen negatief effect op de tanden.

Er zijn nog maar goede varianten. Ben je hier benieuwd naar? Neem dan eens een kijkje op vraagdetandarts.nl en zoek op de term ‘ontstoken tandvlees’.  Hier staat ook nog eens een uitgebreide uitleg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *