Tips voor de aankoop van een TENS apparaat

Voor wie regelmatig (chronische) pijn ervaart, kan de aanschaf van een TENS apparaat de oplossing zijn. Het verlicht pijn door middel van zachte elektrische schokken die via de huid naar de zenuwen gestuurd worden. Klinkt heftig?

Dat is het allesbehalve! De sensatie van de schokjes wordt over het algemeen omschreven als een tintelend gevoel dat de lichamelijke pijn verlicht. Het gebruiksvriendelijke apparaatje kan zelfstandig bediend worden en is makkelijk mee te nemen. Wil je er één aanschaffen, dan is het handig om op een aantal dingen te letten.

Inclusief stickers met geleidende gel

Een TENS apparaat komt met zelfklevende pads met geleidende gel die op de huid bevestigd worden. Deze pads zijn er in verschillende versies, namelijk herbruikbare en wegwerp.

Wat vind je handig?

De herbruikbare stickers hebben wel een maximale levensduur, maar zijn een heel aantal keren te gebruiken. Het kan daardoor financieel voordeliger zijn en het is minder belastend voor het milieu en dus de duurzamere optie.

Toch hebben ze een kleine gebruiksaanwijzing. De stickers moeten na gebruik schoongemaakt worden en in de koelkast bewaard. De naam van de wegwerp stickers zegt het al: je kunt ze na gebruik weggooien. Je moet er dus wel voor zorgen dat er altijd een voorraadje in huis is.

Vergelijk prijzen

Zoals met ieder product dat je wilt aanschaffen, is het raadzaam om ook voor de aanschaf van het TENS apparaat prijzen te vergelijken.

Verschillende online aanbieders hebben het apparaat in hun assortiment en maken het makkelijk om prijzen te vergelijken en vanuit je luie stoel de bestelling te doen.

Kijk vooral naar de eigenschappen van het apparaat: hoeveel programma’s en intensiteitsniveaus heeft het product? Wat kun je verwachten voor de prijs?

Informeer bij de zorgverzekeraar

Een TENS apparaat wordt over het algemeen vergoed vanuit de basisverzekering. Het is dus zeker raadzaam om bij jouw zorgverzekeraar na te vragen of dit het geval is en wat je nodig hebt om het vergoed te krijgen.

Meestal gaat dit met een verwijzing van je specialist en wordt er gevraagd naar positieve resultaten na afloop van een proefperiode. Het is hierbij van belang om na te gaan of de leverancier van je TENS apparaat een leverancier is die gecontracteerde zorg biedt en dus afspraken heeft met zorgverzekeraars.

Bepaal je doel voor de aankoop van het TENS apparaat

Heb je het TENS apparaat structureel nodig voor de verlichting van (chronische) pijn? Of wil je het tijdelijk of af en toe gebruiken bij bijvoorbeeld een opgelopen blessure of tijdens een bevalling?

Er zijn apparaten die specifiek op een bepaalde manier van gebruik zijn gericht, zoals de apparaten die gebruikt worden voor verlichting van pijn tijdens een bevalling. Hoe intensief denk je het te gebruiken? Een aantal keer per week of meerdere keren per dag?

Als je je doel hebt bepaalt kun je een TENS apparaat zoeken dat het beste daarbij aansluit.

Vraag bij fysiotherapeut of behandelaar

Het merendeel van de fysiotherapeuten, behandelaars en specialisten is bekend met het gebruik van het TENS apparaat. Wanneer je denkt dat het een goede optie voor jou kan zijn dan is het handig om dat vooral aan te geven.

En ook al is het apparaat zelfstandig te gebruiken, de specialisten kunnen je begeleiden in het gebruik ervan. En ze kunnen je ongetwijfeld goede tips geven om ervoor te zorgen dat de pijn verlicht wordt en je het maximale kunt halen uit je TENS apparaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *